Wednesday, 13 August 2014

General Dunya Love Story (Version 1.8.2.1)

Cerita yang tiada kena-mengena pada yang hidup atau yang telah meninggal dunia. Tapi kalau terkena tu tak sengaja la ye..:D

A typical love story. A Malay drama. A reality.

Its all begin....(Sila baca slow-slow and penuh penghayatan..haha)

.......I can still remember the first time we met about a year ago. Coincidentally we both wearing a hard rock cafe shirt, yours was purple and mine red. You wore a scarf that time.You appear simple but yet so beautiful and I was stunt just after you step out of your car. I will not forget your first smile to me. :)

Then, we went to eat. I had promise to take you to the delicious satay place. I was glad you like the meal. Do you remember that?  We went to a movie after that. We decided to watch this one comedy movie. You had help to choose the seat, and surprisingly you had choose the couple seat. Wait a minute, truly I was a bit shock back then, it was a first date and I actually do not sure if it was a date. Probably i'm not used to choose that  kind of sit. But I think I managed to play it cool. Do you think?

I can remember the way you laugh, you sound like a very fun & cheerful girl. I think the cheerful I've ever met. I really like that. From that night I have fallen into you.  I cant forget your smile, your eyes..your laugh,, and above all I believe you are very kind person. That night, you had leave your persona on me.

After that night we still keep in touch, and all seems going well until one day..something not nice happen one day. I had wrongly text you a picture of a girl, I admit that was a picture of another girl I went out. But, truly it was my friend and we had nothing. Since that particular moment, you began to keep distance on me. I felt very sad and had wish it would not happened. I loose my grip on you.

Still to this day, I am hoping that I will get a chance back with you. Time to time, I keep on contacting you by texting..sometime you reply me back but much of the time you will not. I am not angry or mad if you not replying me.. because all the text I send is just to show you that I always care about you.

What I'm trying to say is, even off what happen I still can forget about you. I will wait for you..I will pray.



--Story End--








Friday, 8 August 2014

Cerita Daripada Orang Lain

Salam,

Hi we meet again!

Rupanya susah gak nak buat belog ni ye..Ingat senang, ingatkan semudah ABC cm kicap abc tu...hehe rupanya tidak la mudah...Nak buat blog, first kena lah  fikir apa yang kamu nak tulis. Second, kenalah move your ass to write it and that is the hardest part. Tapi pada aku itu bukan la perkara mustahil,  you only have to sit, think and do..Semua orang boleh buat la..slow2, konfiden2..hehe

Okay we go straight to the next entry. Di sebabkan aku masih lagi memikirkan idea, originaliti, karektar, bla,bla,bla of this blog (ceh poyo) so tak ada apala yang aku boleh cerita lagi. Jadi untuk post ni aku hanya la boleh cerita CERITA DARIPADA ORANG LAIN....Sebenarnya nak buat movie review. Some of the movie yang aku rasa best dan menarik pada aku..pada korang aku tak taula..FYI, aku suka movie yang macam sloww, dramatic, deep, inspiring, bit of action.. and not to forget fun and style! Hohoho...ada ke movie macam tu?? mestila ada, seperti di bawah berikut.


1. The Great Gatsby
Cerita pasal seorang multi-millionaire pada era 20an di Amerika. They call this era the "roaring 20s", zaman2 awal kegemilangan Amerika la konon, so dalam cerita ni tunjuk lifestyle zaman tu, lots of party, jazz music, smoke weed, industrial revolution, wall street bla bla bla.. Pokok cerita ini sebenarnya ialah kisah pasal seorang pemuda millionaire yang suka gila pada sorang perempuan. Cinta mati la kiranya. Dia sanggup buat benda yang kalau cakap BEYOND AMAZING just untuk berjumpa perempuan tu.."berjumpa" je ye..bukan memikat..haha




2. On The Road
Cerita pasal seoranng penulis yang mengembara ke seluruh Amerika just untuk dapatkan pengalaman dan cerita untuk dia menghasilkan sebuah buku. Along dia punya journey tu, dia berjumpa dan di temani oleh seorang kawan, boleh cakap kawan baik. Kawan yang sangat gila, and memberi kesan kepada penulis tu...disebabkan kawan dia tu "mad mad to live, mad mad to chat.. mad in everything he do...when he is happy we can see in his eye, when his angry you can see from his eye..He just mad." Senang cita pasal seorang yang sangat passionate and different, play with risk.. Qualities which not more people have these days. Very good. :)




Erm, okay lah, rasa dua review cukup la kot..Nak tulis banyak-banyak bukan ada siapa nak baca pun kan..hehe Last word, kadang-kadang tengok movie yang ada deepfull meaning bagus gak, dia bagi lesson and also inspired also..Tapi itu semua berbalik kepada kefahaman masing-masing la...Okay, peace out.


p/s: Dah macam buat sinopsis untuk jawab paper exam PMR plak..eh, ada ke exam suruh buat sinopsis?? Lupa plak..hahah



Sunday, 3 August 2014

Kenapa Naik Gunung-Ganang

Salam,

Bersemangat gila buat second entry. Aku nak cerita pasal naik gunung. Hehe..Sebabnya sebelum puasa hari itu aku pergi naik gunung setelah 3 tahun meninggalkan aktiviti ini. Pastu time naik tu macam ada niat nak tulis pasal naik gunung bila ada blog..so sekarang da ada blog kena la tulis..hehe

Em, aku bukan nak cerita pasal gunung tu kat mana, pergi naik apa, makan apa.. Tapi aku nak cerita kenapa aku naik gunung dan apa yang kita boleh dapat kalau naik gunung..(ah ni topik org tua..sory la ye!)haha Oh, lupa..bagi yang tak tau naik gunung ni kira macam hobi masa lapang aku dulu time zaman gila2 remaja..hehe bolehla sikit2..

Ok, let start..em ramai orang yang kalau tak paham, especially parents yang akan cakap, Contoh: "eh ko ni, dah tak de kerja lain ke, naik gunung dapat apa..baik la tolong bapak kemas peti ais kim ni" ...lagi contoh "bahaya la naik gunung, jatuh karang mati tak pasal" dan bermacam2 lagi...hehe

Pada aku naik gunung ni, selain daripada tengok keindahan alam dan aktiviti kecerdasan yang memang confirm2 sihat dia juga ada beberapa faedah lain seperti berikut:


1. Dapat menghapuskan dosa-dosa kecil, dan mungkin juga dosa besar
- Naik gunung ni bukan senang. Perit oi..Dah penat2 panjat kena turun, da penat2 turun kena panjat balik, tak juga sampai2..belum kira kena gigit pacat, kaki tersadung dan segala jenis kesusahan..So, pada aku kalau niat betul semua kepayahan yang kita rasa tu boleh jadi jalan untuk menghapuskan dosa-dosa..alang tercucuk duri pun tidak lain tuhan ampun kan dosa ye tak.. Aku sendiri nak harap p tahajud,solat taubat memang malu nk cakap, boleh cakap macam lagu kosong-kosongg tu..isk3... So yang aku nak pointkan lagi perit ko kena, lagi banyak la dosa ko diampunkan..insyaallah, kalo disertakan niat yang betul.. So, untung tak? ngat naik gunung saja2 ke..hehe

2. Dapat berkomunikasi dengan alam
- Sebelum ni aku tak paham, orang selalu cakap komunikasi dengan alam..Tapi baru2 ni pergi baru aku faham...Komunikasi dengan alam ni boleh difahami secara permukaan dan dasar..permukaan macam kita belajar kat sekolah tula, faham fungsi dan kepentingan alam. Ni nak cerita pada dasar...Jangan terkejut..Pokok-pokok, batu sungai, air, semut, lipan bara, rama-rama tu..semuanya tu boleh bercakap dengan kita...berkomunikasi..cuma kita je mungkin sedar tak sedar... Sepanjang trip aku ritu aku bercakap dengan pokok2, so taklah bosan nak layan pacak sampai puncak..hehe dengar macam takutkan..Hidupan2 ni pon ada jiwa juga, lagi2 semua bertasbih pada tuhan, so rugila kalau tak tegur diorang lagi kita tetamu....Hehe tegur2 gak, jangan tegur sembarangan sudah..hihihi

3. Menghayati perjalanan hidup dunia & akhirat..(Cmne tu, ce cite)
- Naik gunung sama macam hidup. Nak sampai puncak atau matlamat akan ada naik turun. Kesusahan, kesenangan dan segala macam perkara pasti akan dialami. So, bila naik gunung boleh la ambil iktibar bahawa hidup ni juga perjalanan dia lebih kurang macam itu.. Nak sampai satu matlamat jalan-jalannya tidaklah mendatar.. kan..hehe Kalau fikir betul2, itu baru perjalanan kat dunia, belum lagi kat akhirat, padang mahsyar nanti...kat dunia jalan susah sikit, naik gunung pikul beg pun dah tak tahan ini kan pula kat akhirat pikul dosa..kena jalan pakai muka lagi laa merana, oh demm..ish minta jauh...fuh, ambil iktibar dan insafilah...


Rasa cukupla aku senaraikan tiga je. Sebenarnya banyak lagi kalau nak cerita. Tapi disarankan kepada sesiapa pergila cuba naik gunung sendiri and cuba cari maksud disebalik apa yang disebalik..hehe Okay. Kalau tak jumpa pun tak pa, at least it is a good experience. Believe me.. Okay, selamat malam. :)


Ni la gunung yang aku naik ritu..Gunung yang betul ada kat nun jauh di belakang..Nampak tak permainan dia..haha

Okay, dah sampai..buat gaya jack sparrow. haha





First Entry

Salam to all good, not so good and bad people of the earth!

Bismillah dulu..ok..Ini ialah first entry. Seperti mana-mana belog, first entry adalah biasa sahaja..so I had to follow the tradition first entry ini adalah biasa, mengarut dan tak lawak.. hehe

The title of the blog is A General Man. Kalau translate dalam Bahasa Melayu dia akan jadi Lelaki Umum. Kenapa? Nanti-nanti la explain..kalo aku rajin. Kalo nak teka boleh je..Dont shy to put your guest (ha..tetamu??) in the comment section bellow.

Is this a general man??
Aku buat blog ni sebab rasa nak mengasah bakat menulis..Sedar diri ini tidak berbakat jadi perlulah di asah..minat tu macam ada...entah2 ada bakat terpendam ke sapa tau kn? kot2 satu hari bley lawan J.K Rowling tak pun J.R Tolkien...aku buat buku pasal dinosour..dinosour y boleh berkata-kata dan naik penyapu ajaib..hoho..(first entry mmg mengarut ye. :D)

Lagi apa..hmm.sneak peak sikit, belog ni akan cover cerita yang aku suka. Standard la kan. I can promise u it will cover a wide range of topics and interest. Dulu orang panggil aku KaledPedia kot..haha..hahahah..

Tapi all come to this.. aku harap aku boleh tulis yang baik dan bermanfaat pada diri dan orang lain. Selagi mana tulisan yang baik tu ada, orang baca selagi tu la boleh dapat pahala..hehe Okay. Thats all-chow. :)


Quote of the day.
"Never look back unless you are planning to go that way" or if there is a very hot girl at the back..(ha yg tu aku tambah ;p)